Sayfalar

23 Ocak 2013 Çarşamba

Mythos'tan Logos'a giden yoldaki kasis hakkında

Yurttaki çok sevgili(!) oda arkadaşlarıma veda edip 2 kişilik odama geçişimi kutlamak amacıyla birkaç şey çiziktirmek istedim.
Öncelikle "Mythos'tan Logos'a geçiş"te kastettiğim olay mitolojik düşünceden mantıksal düşünmeye, yani olayı olayla açıklama eylemine geçiştir. İlk filozoflardan kabul ettiğimiz Thales'in yaptığı iş budur kısaca. Benim bahsedeceğim olay bu mantıksallığa geçerken insanların hala nasıl tökezleyebildiğidir.
Birkaç hafta önce oda arkadaşlarımdan biri heyecanla elinde yıkadığı mübarek bardaklarla odaya girip "Baykuşun manası nedir?" diye bi soru sordu. "Bilgelik." diye cevap verdim fakat tatmin olmadı. Diğer arkadaşlarına doğru dönüp "Yaa ben hatırlıyorum baykuşun anlamı kötü bir şeydi internetten baksana bi." dedi. Baktı mal mal bakıyoruz ona doğru "Ya bulaşıkları yıkarken süngeri bi sıktım köpük baykuş şeklini aldı kötü bişi olmasııın......"
Yani ne diyebilirsin ki şimdi? Hayır öyle gerizekalı insanlar da değiller ama zihniyet yorumsuz.. Zaten bütün muhabbetleri "erkekler, kim kimle çıkıyor ve Taksim"den ibaret. Abartmıyorum, gerçekten öyle. Arada sırada böyle bilimsel konuşmalar da geçebiliyor tabi: Falcılar, hocalar, eciş bücüş vs.
Bu sadece küçük bir örnek. Kabile kültürlerindeki gibi 2 bağımsız olay peşpeşe gerçekleştiğinde mutlaka bi bağlantı kurma ihtiyacı hissediyo insanlar. Binlerce yıl önce bi kadın düşük yaptığında ve o yıl kuraklık olduğunda kadını cezalandıran zihniyetle şimdiki arasında pek bir fark yok.
Özellikle son zamanlarda moda olan "evrene mesaj gönderme" zımbırtısı da az çok bu meseleyle alakalı diye düşünüyorum. Ki ben nedenselliğe taptığım halde zaman zaman yanılgılar içerisine düşmüyor değilim. Halen daha "şans" olgusunu belli bir nedene bağlayabilmiş değilim çünkü..
Bu tarz zayıf noktaları iyi bilen insanlar da batıl inançların ve burçların yeterince ekmeğini yediler zaten. Yıl olmuş bilmemkaç muhabbetine girmeyeceğim ama "bilimsel bilgi" sözcüğünün hakkını vermenin vakti geldi bence.
Portakal Tanrısı hepinizi korusun!

5 yorum:

  1. Mythos'tan Logos'a geçiş dedin de bitirip bi de felsefe okuyasım geldi lan. Yer değiştirelim mi ya da? Bence deneyebiliriz.

    YanıtlaSil
  2. Bir de şans meselesine gelince. Hani bir laf vardır ya "Bir yerlerde bir kelebeğin kanat çırpışı başka bir yerde fırtına çıkmasına neden olabilir." meselesi. Bir şeyler olurken zortrilyon tane şey etkiliyor bunu, kişinin düşüncesinden tut fizik kanunlarına kadar. İnsan da her etkeni hesaplayamadığından hesaplayabildiği kadarını "neden-sonuç", hesaplamadıklarını "şans" olarak tanımlıyor işte. Hepsi gayet neden-sonuç aslında. Ama bazen hesaplanmayan nedenleri götten uydurunca işte "Şurada baykuş çıktı kesin kötü bişey olcağından" diyor insan.

    YanıtlaSil
  3. Herakleitos babam olmuş, Thales'i babasından iyi tanıyorum. Hala yer değiştirmekten bahsediyorsun.... :o
    Bizim sınıfta psikolojiden yandal yapanlar falan var, denemelisin bencesi. Felsefe iyidir; okuyun, okutun.
    Bi bakıma haklısın da bazen öyle şeyler oluyor ki, bazı insanlarda harbiden "şeytan tüyü" var. Bi insanın her şeyi mi iyi gider? Bi kere kötü bir şey olsun yok efenim. Ya da her şeyi kötü giden insanlar.. Hayatımızı seçimlerimiz belirliyor da o seçenekleri önümüze koyanla karşılaşmayayım ben...

    YanıtlaSil
  4. Ben kendi derslerimi halledebileyim önce yandalı sonra yaparım olmaz öyle üü.
    O zaman işin içine kaderi sokucan anacım başka açıklaması yok u.u

    YanıtlaSil
  5. Kendin kaşındın aga yapacak bişi yok okuyacaksın u.u
    Zeus yaptı diyelim kaçalım bencesi.

    YanıtlaSil