Sayfalar

30 Mayıs 2011 Pazartesi

Ekmek mi? İnsan mı?

Geçenlerde Prof. Dr. Üstün Dökmen'in Küçük Şeyler adlı kitabında ekmeğe verdiğimiz değeri insana vermediğimizi belirtmişti. O yazıyı okuduktan sonra iyicene bi düşündüm; adam haklı lan!
Cuma günü yemekhanede tıkınırken önümde oturan arkadaşım ekmeğini kağıdıyla beraber yiyor idi. Ben de uyardım ve aldığım tepki "Kağıdı ekmekten çıkarmak günah kızım üstünde kırıntılar var çöpe atıyosun yersen ölmezsin ya.." Buraya kadar güzel. "E tepsiye de bi sürü kırıntılar dökülmüş onları da döküyosuun?" Aldığım cevap: "Onları yiyenler de var kızııım.." Eee? Önündeki dolu dolu tabakları gösterdim "Bunları niye yemedin bunlar da nimet değil mi?" Gıcığım biliyorum ama aldığım tepki daha gıcık: "Çok doydum kızım hem onlarla ekmek bir mi?" Hadi canııım... Ben kendimi tuttum ve dedim ki "Az önce bağırdığın çocuğa niye ekmeğe davrandığın kadar saygılı davranmadın?" "Ya kızım salak mısın insan nimet mi?!"
Biz yeri geldiğinde, Üstün hocamızın da bahsettiği gibi, ekmeğe pek değer veririz; hatta yere düşünce alırız öperiz, başımıza koyar taklalar atarız sonra gider ekmeği düşüren çocuğa 2 tane çakarız. Tabi demiyorum ki ekmeği atın yere bir şey olmaz ya da yere düşen birini alın öpün kafanıza koyun. Sadece soruyorum niye insana değer verilmiyor? Herkes kendi doğrularıyla başkasının canını yakmayı çok seviyor?
Bir şey savunma derdinde değilim, sadece soruyorum. Kimlerden güzel yanıtlar gelir acabaa? Blogumu okuyan zaten bi gıdım kişi ben bunu birkaç kişiye daha sorayım bakalım bakalım :D Deli diye kovalarlar heralde eheh.
İnsan felsefe dersinde 22-bilemedin 18 falan- kişilik dersi dinleme ve düşünmek zorunda olduğu için arada bi böyle yazılar görmeniz normal. Sıkmayın canınızı e mi?
Alın size pumpkin bread~

6 yorum:

  1. Nimet, Kuran'da geçen ayette bazı değişik anlamlarda kullanılsa da genel olarak "İnsan için yaratılmışlar" diyebiliriz sanırım. Yani doğadaki her şey "nimet"tir. Bir insanın gelip de "Ekmek nimettir, diğerleri nimet mi olm!!11" demesi o insanın tam anlamıyla döl ziyanından başka bir şey olmamasıdır. Sanki ekmek kutsal bir şey de, ona ayrı bir değer gösterilmesi gerekiyor. Hayır, bu fikir o insanların beyinleri körpeyken nasıl aşılanıyor ben onu merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  2. Olaya sadece ekmek açısından bakma :D İnsan sevgisi kardeşlik barışa çekmeye çalıştım ama beceremedim heralde ehu. Yukarıdaki olay da kelimesi kelimesine aynıdır malesef.

    YanıtlaSil
  3. Ya senin de başına öyle bi olay gelmiş ki içinden milyon tane ders çıkar, benim de aklım direk o insan yavrusunun salaklığına gitti valla.

    YanıtlaSil
  4. ya bilmiyorum bazen gerçekten tuhaflaşıyorum böyle her boktan soru çıkartıyorum ama şimdi bi kaç kez okudum yazdıklarımı sanırım haklıyım lan, valla bak

    YanıtlaSil
  5. Sizin okuldakiler gerizekalı, yoksa dünya böyle bir yer değil :D

    YanıtlaSil
  6. Genelleme yapmamıştım zaten :P En azından tüm dünyayı kapsayacak kadar..

    YanıtlaSil